Stowarzyszenie Pisarzy Polskich

Oddział Warszawa
image
image
Andrzej MULARCZYK

(ur. 13 czerwca 1930 w Warszawie) – polski pisarz, scenarzysta filmowy, autor reportaży, twórca słuchowisk radiowych.

Debiutował w konspiracyjnym piśmie „Dźwigary”, które zamieściło jego publikację (anonimowo) w 1943 r. Po wojnie w roku 1949 rozpoczął działalność dziennikarską, jednocześnie studiując na Wydziale Dziennikarstwa UW. Studia te ukończył w 1955 r.
W roku 1953 nawiązał współpracę z Polskim Radiem a w 1955 został tam zatrudniony na stałe[1]. Reporter i publicysta tygodnika „Świat”. Członek Związku Literatów Polskich od 1955 r., Stowarzyszenia Filmowców Polskich od roku 1964.
W latach 1970-1977 pracował jako kierownik literacki w Zespole Filmowym Iluzjon, był też wieloletnim pracownikiem Polskiego Radia.
Spośród wielu filmów powstałych na podstawie jego scenariuszy można wymienić takie szeroko znane w Polsce utwory jak seria Sami swoi, Nie ma mocnych, Kochaj albo rzuć, serial telewizyjny Dom. Łącznie w dorobku posiada około 40 scenariuszy. Jest autorem wydanej w 2007r. opowieści filmowej Post mortem. Katyń, na podstawie której A. Wajda nakręcił film Katyń o zbrodni katyńskiej.
Pod pseudonimem Andrzej Jurek wspólnie z Jerzym Janickim napisał scenariusz filmu Liczę na wasze grzechy.

Antologia „Cicho, szeptem i na ucho”:

Pod koniec 2006 roku, nakładem toruńskiego Wydawnictwa Adam Marszałek, ukazała się drukiem tekstowa antologia ze scenariuszami słuchowisk Andrzeja Mularczyka, zatytułowana „Cicho, szeptem i na ucho”. Jest to cześć pierwsza serii Słuchowiska Polskiego Radia. Na zbiór „Cicho, szeptem i na ucho” złożyły się oryginalne teksty piętnastu słuchowisk, emitowanych na antenie Polskiego Radia w latach 1981-2005 i wyprodukowanych przez Teatr Polskiego Radia:

  • Z głębokości wód
  • W każdą pierwszą niedzielę
  • Goryl, czyli ostatnie zadanie
  • Dom na kościach, czyli do zobaczenia nasza nadziejo
  • Cyrk odjechał, lwy zostały
  • Oszołom
  • Solo na trąbkę
  • Wolny pies Iwan
  • Ta piękna, co zeszła na psy
  • Radosna orkiestra wiecznego spoczynku
  • Drugi brzeg, czyli pan młody w żałobie
  • Bolero
  • Cicho, szeptem i na ucho
  • Koniec świata jest co dzień
  • Happening, czyli nocna komedia z karawanem w tle

Wybrana filmografia:

Scenariusz:

  • 1958: Miasteczko
  • 1964: Przerwany lot
  • 1966: Ktokolwiek wie…
  • 1967: Sami swoi
  • 1967: Julia, Anna, Genowefa…
  • 1971: Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni…
  • 1971: Na przełaj
  • 1973: Sobie król
  • 1973: Droga
  • 1974: Nie ma mocnych
  • 1974: Cień tamtej wiosny
  • 1974: Głowy pełne gwiazd
  • 1975: Niespotykanie spokojny człowiek
  • 1976: Ostatnie takie trio
  • 1977: Kochaj albo rzuć
  • 1978: Rodzina Połanieckich
  • 1978: Wielki podryw
  • 1980-2000: Dom
  • 1982: Wyjście awaryjne
  • 1982: Jest mi lekko
  • 1983: Marynia
  • 1986: Rykowisko
  • 1988: Pięć minut przed gwizdkiem
  • 1988: Cesarskie cięcie
  • 1989: Goryl, czyli ostatnie zadanie…
  • 1994: Jest jak jest
  • 1999: Wrota Europy
  • 2004: Cudownie ocalony
  • 2007: Katyń – wraz z Andrzejem Wajdą
  • 2010: Blondynka

Odznaczenia i nagrody:

  • 1975 – Złoty Krzyż Zasługi
  • 1975 – Zasłużony Działacz Kultury
  • 1988 – Nagroda I stopnia Ministra Obrony Narodowej w dziedzinie literatury
  • 1989 – Prix Italia w kategorii „Fikcja” za słuchowisko radiowe (scenariusz) Z głębokości wód
  • 1996 – Prix Italia w kategorii „Fikcja” za słuchowisko radiowe (scenariusz) Cyrk odjechał, lwy zostały
  • 1996 – nagroda główna OSTANKINO PRIZE`96 za Balkon przy głównej ulicy.
  • 1996 – Honorowy Wielki Splendor
  • 2005 – Diamentowy Mikrofon za „wszechstronną twórczość radiową, szczególnie w dziedzinie dramaturgii oraz za współtworzenie przez 45 lat wyjątkowej powieści radiowej W Jezioranach”
  • 2010 – Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”
  • 4 listopada 2011 – Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski[6] za wybitne zasługi dla Polskiego Radia

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com