Stowarzyszenie Pisarzy Polskich

Oddział Warszawa
image
image
Jacek JANCZARSKI

(ur. 27 lutego 1945 w Kurowie, zm. 2 lutego 2000 w Warszawie) – polski pisarz, dramaturg, satyryk, scenarzysta filmowy.

Syn polskiego pisarza, poety, twórcy utworów dla dzieci, Czesława Janczarskiego. Był mężem polskich aktorek: Ewy Błaszczyk (z którą miał córki-bliźniaczki Aleksandrę i Mariannę), a wcześniej Barbary Wrzesińskiej.

Biografia:

W 1968 roku ukończył socjologię na Uniwersytecie Warszawskim.

Współtwórca (wspólnie z Adamem Kreczmarem i Jerzym Markuszewskim) ITR-u (Ilustrowanego Tygodnika Rozrywkowego) nadawanego w pierwszej połowie lat 70. XX wieku w Programie 3 Polskiego Radia. Był autorem scenariuszy do wielu polskich filmów i seriali, m.in. do „Zmienników”, a także twórcą programów satyrycznych. Napisał cykl słuchowisk radiowych „Kocham pana, panie Sułku”, a wraz z Maciejem Zembatym stworzył „Rodzinę Poszepszyńskich” i magazyn „Zgryz”.

W latach 1971-1974 był kierownikiem Redakcji Audycji Rozrywkowych Programu 3 PR. Pełnił funkcję specjalisty ds. literackich w Studiu Filmowym im. Karola Irzykowskiego. W latach 1991-1992 był redaktorem naczelnym tygodnika „Szpilki”. Był członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.

Jacek Janczarski zmarł z powodu tętniaka aorty.

Nagrody i wyróżnienia:

  • W 1975 otrzymał nagrodę Złoty Mikrofon za twórczość radiową.

Filmografia:

scenariusz:

  • 1977 – Milioner
  • 1983 – Stan wewnętrzny (na podstawie własnej noweli Samotna)
  • 1984 – Przybłęda
  • 1986 – Zmiennicy
  • 1987 – O rany, nic się nie stało!!!
  • 1992 – Aby do świtu (serial)
  • 1992 – Żegnaj Rockefeller
  • 1993 – Goodbye Rockefeller
  • 1994 – Oczy niebieskie
  • 2000 – To my
  • 2001 – Kameleon (film)
  • 2001 – Kameleon (serial)

obsada:

  • 1986 – Zmiennicy (jako mężczyzna w windzie)

teksty piosenek filmowych:

  • 1982 – Przesłuchanie – Zgadnij kotku
  • 1984 – Przybłęda – Pies i jego człowiek
  • 1986 – Zmiennicy – piosenka tytułowa
  • 1987 – Dorastanie – piosenka tytułowa
  • 1987 – O rany, nic się nie stało!!! – Kiedyś będzie pierwszy raz
  • 1990 – Rozmowy o miłości – Ballada o miłości
  • 1992 – Aby do świtu – W każdym z nas
  • 1998 – Spona – Kiedy będzie pierwszy raz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com