Stowarzyszenie Pisarzy Polskich

Oddział Warszawa
image
image
Leszek PŁAŻEWSKI

(ur. 28 czerwca 1936 w Warszawie, zm. 1 stycznia 2011 w Warszawie) – polski prozaik, scenarzysta filmowy oraz scenarzysta telewizyjny.

Po zdobyciu uprawnień technika geodety w 1957, został pracownikiem terenowych ekip geodezyjnych. Debiutował jako prozaik w 1958 roku na łamach „Współczesności”. W latach 1963-65 jako autor słuchowisk radiowych współpracował z Teatrem Miniatur Radiowych „Zwierciadło” Polskiego Radia. Autor scenariuszy filmów Niedziela Barabasza (1972), Jabłka Zbigniewa Kamińskiego (1974), Historia pewnej miłości Wojciecha Wiszniewskiego, Róg Brzeskiej i Capri (1979) i Prawo jest prawem (1983) w reżyserii Krzysztofa Wojciechowskiego.

Twórczość literacka:

  • Ktoś za drzwiami
  • Cudowne dzieci
  • Szklany bokser
  • Kilka jesiennych dni (1970)
  • Niedziela Barabasza
  • Mrówki faraona (1984)
  • Historia pewnej miłości
  • W towarzystwie szczura

Filmografia:

  • Ring (1989) – scenariusz, dialogi;
  • Fetysz (1984) – współpraca reżyserska;
  • Prawo jest prawem (1982) – scenariusz;
  • Róg Brzeskiej i Capri (1979) – scenariusz;
  • Antyki (1977) – konsultacja;
  • Jabłka (1974) – scenariusz, dialogi;
  • Historia pewnej miłości (1974) – scenariusz;
  • Niedziela Barabasza (1971) – scenariusz.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com